Aeropex-headset: ‘Sublieme gadget!’

Steeds vaker verbieden organisatoren van hardloopevenementen het gebruik van oortjes. Ze hebben een punt: als je tijdens het hardlopen muziek luistert, hoor je niet meer of minder goed wat er om je heen gebeurt. Zeker op parcoursen die niet verkeersvrij zijn, kan dat levensgevaarlijk zijn. AfterShokz heeft er iets op gevonden: de Aeropex-hoofdtelefoon. Wij mochten ‘m testen: “Sublieme gadget!”

Botgeleiding?

De draadloze Aeropex is een waterdichte Bluetooth-hoofdtelefoon die werkt via botgeleiding. Huh?, zul je zeggen. Ja, botgeleiding. Geen dopjes ín je oor, maar op het jukbeen náast je oor. Je kunt dus gewoon je favoriete muziek, radiozender of podcasts beluisteren, zonder dat je je gehoorgang afsluit voor omgevingsgeluid: een vraag van je loopmaatje, de adem in je nek van een snellere loper, de aanwijzing van een wedstrijdofficial of hulpverlener. Of belangrijker: verkeer of hulpdiensten.

Wandering eye…

Nadat ik het fraai vormgegeven apparaatje uit de al even mooi verzorgde verpakking heb genomen en met de bijgeleverde USB-kabel heb opgeladen, kan de pret beginnen. De primeur is op de racefiets. De Aeropex is via een simpele druk op een knopje in no time verbonden met mijn iPhone. Tijd voor een stukje muziek via Spotify. 

Om mijn heen hoor ik alles, het verkeer, de tram, stemmen van voorbijgangers. Een veilig idee

Ik kies Wandering eye van Fat Freddy’s Drop, goed voor een lekker tempo en prettig in de lage tonen. De Aeropex heeft een verbazend dynamisch bereik, de hoge tonen iets meer uitgesproken dan de bassen, maar toch: het geluid is prima en voldoet aan mijn verwachtingen. En een mooi effect van de botgeleidingstechnologie: om mijn heen hoor ik alles, het verkeer, de tram, stemmen van voorbijgangers. Een veilig idee.

…Radio Bergeijk

Ook erg geschikt om te beluisteren tijdens het fietsen of hardlopen: een podcast. Op de site van de Volkskrant vind je prima tips in verschillende genres. Mijn keuze gaat naar een podcast van de nieuwe serie Radio Bergeijk van de VPRO en de lol is compleet. De stemmen van Toon en Peer zijn crispy helder, de muziek klinkt prettig vol. En ook hier het geruststellende gevoel niet afgesneden te zijn van de omgevingsgeluiden.

Luisteren én bellen

Volgens opgaaf van producent AeroShokz is de oplaadbare accu goed voor acht uur luister- en ook belplezier. Want dat kan ook met dit geweldige apparaat: bellen! Bovendien is de hoofdtelefoon IP67 waterbestendig, wat zoveel wil zeggen dat hij een half uur tot 1 meter diepte in water kan worden ondergedompeld. Handig om te weten als je een Run-Bike-Swim overweegt. Of van roeien houdt. Om een zweetdruppel of een buitje hoef je je in elk geval niet druk te maken.

Conclusie

De Aeropex is een geweldige headset. Het apparaat is licht, draagt zeer comfortabel, de oortjes kunnen niet uitvallen tijdens je activiteit, de bediening is eenvoudig, de geluidsopbrengst prima. Muziek, radio, podcasts, bellen, het kan allemaal. Zweet of een buitje zijn geen probleem. En met acht uur batterijtijd kun je een flink eind fietsen, hardlopen, wandelen… Een klein minpuntje: de kraag van mijn jack raakt zo nu en dan even de achterzijde van de headset, een beetje hinderlijk, geen ramp. De ultieme usp: tijdens je activiteit muziek, radio of podcasts luisteren zonder je af te sluiten voor je omgeving. Kortom, een sublieme gadget!

Interesse?

De Aftershokz Aeropex heeft een adviesverkoopprijs van € 169,95 euro en is onder meer verkrijgbaar bij Coolblue.

Kijk voor meer informatie op https://www.aftershokz.nl/

Tekst: Paul Postema