Joost van Loo: Online petities, gewoon niet doen!

Als sportliefhebber volg ik veel, waaronder het trammelant bij voetbalclub FC Twente. Daar heeft men het niet zo nauw genomen met het financiële beleid met als inventieve (voorlopige) straf dat de club volgend seizoen een divisie lager moet ballen. Tot woede van alles en iedereen die aanhanger is van die club. Met als resultaat dat er zelfs een online petitie is opgesteld om FC Twente de licentie te laten behouden. Kansloos!

Limiet

Dat brengt mij terug naar oktober 2015, specifieker naar de Marathon van Amsterdam. Daar deden enkele Nederlandse marathontoppers een poging zich te kwalificeren voor ‘Rio’. Los van de overige resultaten, iedere hardloopliefhebber kan zich vast wel herinneren dat Michel Butter de limiet op slechts 8 seconden miste. 8 seconden! Zo dichtbij de limiet en toch zo ver van Rio. Vervelend, jammer, zwaar balen, onrechtvaardig waren zoal de reacties de eerste dagen, daarna ging men over tot de orde van de dag. Michel Butter voorop, hij had de limiet niet gehaald en zou voorjaar 2016 een volgende poging wagen. Een prima instelling voor een topsporter.

In de aanloop van de marathon van Rotterdam, daar waar Butter zijn ultieme ‘op naar Rio’-poging zou wagen, zond de VPRO een documentaire uit over Michel Butter en zijn poging de limiet in Amsterdam te halen, getiteld ‘De mooiste marathon’. Een werkelijk prachtige documentaire moet ik zeggen.

Gedonder

Toen begon het gedonder. Inmiddels was duidelijk dat Butter de marathon van Rotterdam niet zou halen in verband met een blessure. En dus ook niet aan de limiet voor ‘Rio’ zou voldoen. Jammer, heel erg jammer. En ja hoor: er werd een petitie opgesteld om Michel Butter alsnog naar Rio te laten gaan. Wat mij betreft, en ik ben niet de enige die er zo over denkt, volstrekt overbodig. Een petitie opstellen naar aanleiding van de documentaire is overdreven. Wat als er geen documentaire was gemaakt? Of wat als de documentaire was gemaakt door RTL7 (‘meer voor mannen’). Of wat als het een slechte documentaire was geworden?

Je moet eerlijk zijn: er was een duidelijke limiet. Een scherpe limiet, dat wel, maar wel duidelijk

Nee, als je een petitie had willen opstellen, dan had dat vlak ná de marathon van Amsterdam gemoeten. Of op het moment dat duidelijk was dat Butter Rotterdam niet zou lopen. Daarnaast moet je eerlijk zijn: er was een duidelijke limiet. Een scherpe limiet, dat wel, maar wel duidelijk. En de limiet is niet gehaald. Dan mag je hopen dat de keuzeheren met hun hand over hun hart strijken en Butter alsnog laten gaan. Doen ze niet, want dan komen er andere bespreekgevallen naar voren. En … dan kan je er vergif op innemen dat bij elk twijfelgeval er een petitie opgesteld gaat worden.

Wat leren wij hiervan? Gewoon niet meer doen, zo’n petitie. Zonde van de tijd en moeite. Of je moet kicken op alle media-aandacht, dat kan ook. En wat hebben we nog meer geleerd? Dat de documentaire ‘De mooiste marathon’ een hele fraaie is die het dubbel en dwars waard is om nog een keer bekeken te worden. Dat kan, via de site van de NPO en 2Doc: http://www.npo.nl/2doc/28-03-2016/VPWON_1250774.

Niet eens met deze column? Ik zeg: stel een petitie op!

Tekst: Joost van Loo

Beeld: team.tv