Ontdek je omgeving, ga hardlopen!

‘Verdwalen’ tijdens het hardlopen is een van mijn favoriete hobby’s. Op vakantie heb ik zo de mooiste plekken ontdekt en de mooiste routes afgelegd. Je traint onderweg ook nog eens je hersenen, is de boodschap van professor neurobiologie Erik Scherder. Maar die aanmoediging heb je als hardloper natuurlijk niet nodig.

Uit de sportschool

Scherder, de feelgood-professor die met grote regelmaat aanschuift bij DWDD, is een wandelend reclamebord voor hardlopen. In zijn online college “Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen” voor de Universiteit van Nederland, legt hij dit trefzeker uit.

Hardlopen is goed voor je geheugen. Maar dan moet je wel uit de sportschool komen. Waarom? Het is beter ‘doelgericht te bewegen op een manier waarbij je ook je hoofd moet gebruiken. Op de loopband in de sportschool gebruik je je cognitieve functies niet, bij het hardlopen door het centrum van Amsterdam bijvoorbeeld wel. Op de loopband hoef je namelijk geen fietsers en toeristen te ontwijken. En je hoeft ook niet te denken over de route.’

Hardlopen is goed voor je geheugen

Als ik de deur uit stap laat ik mij verrassen. Op vakantie laat ik de omgeving op mij afkomen. Om de bocht zie ik wel weer wat er op mij afkomt. Drie jaar geleden heb ik in training voor ‘Berlijn’ op vakantie in de Périgord kilometers eenzaam in de natuur gelopen. En in Catalonië heb ik onvergetelijk mooie routes rondom de uitgedoofde vulkaan Croscat gelopen.

Rafelranden

Ook in eigen stad kom ik in aanloop naar de Amsterdam Marathon op plekken waar ik anders nooit van z’n leven zou belanden. Nu ik per week de afstanden uitbreid, kom ik ook langs de rafelranden van de stad. Bijvoorbeeld in het Westelijk Havengebied, dat ’s avonds in de gloed van de ondergaande zon een onverwachte schoonheid kan hebben.

Ik loop van IJburg tot het Brettenpad in Nieuw-West, neem het pontje naar Amsterdam-Noord en ren op de route van het oude tramlijntje naar Amstelveen richting de Bosbaan. Onderweg sla ik af bij hofjes. Natuurlijk heb ik ook mijn vaste routes, zo vind je me op zondagochtend vaak in het Westerpark van Amsterdam. Vervelen doet het nooit. En m’n hersenen pompen zich op met nieuwe energie.

Tekst: Hans Pieters