Ramses Shaffy – ‘t Is stil in Amsterdam

’t Is stil in Amsterdam
De mensen zijn gaan slapen
De auto’s en de fietsen
Zijn levenloze dingen
De stad behoort nu nog
Aan een paar enkelingen
Zoals ik

Alle narigheid van de coronamaatregelen ten spijt, een ongedacht gevolg is dat ik sinds maandag op weg naar mijn werkplek aan het Singel door een bijna verlaten Amsterdam fiets. Dat is bijzonder! De Damstraat en Oude Hoogstraat, waar dagelijks zo’n beetje álle toeristen die de stad bezoeken, zich doorheen schijnen te moeten persen, zijn nagenoeg verlaten. Behalve het vertrouwde Antiquariaat Kok zie ik plotseling hele leuke winkels. Op de Dam tel ik meer duiven dan toeristen. Verbijsterend.

Al even opvallend is ook dit: ik zie tientallen hardlopers, in de parken, maar ook op straat, langs de grachten, overal. Natuurlijk, de sportscholen zijn dicht, maar niemand wil stilvallen. Dan maar lekker naar buiten, op veilige afstand van elkaar, de training gaat door. De stad aan je voeten, zonder te struikelen over toeristen. Dat is van de nood een deugd maken. We kunnen het, het nog voorzichtige lentezonnetje doet de rest.

Een vriend tipt mij deze klassieker van Ramses Shaffy. Het nummer is afkomstig van zijn tweede album Ramses II uit 1966. Oké, het is dan geen runningsong in de traditie van deze rubriek, maar wel passend bij deze roerige tijd. Sterkte deze dagen, zorg goed voor jezelf en elkaar.

Tekst: Paul Postema