Renewi Plogging Run voor schoon ‘Eindhoven’

Het weekeinde van de 37ste Marathon Eindhoven powered by ASML start op zaterdag 9 oktober met de Renewi Plogging* Run. Een dag vóór de race over de klassieke afstand ontdoen joggers het parcours van zwerfafval. Sinds 2017 geeft het in Eindhoven gevestigde Renewi – het grootste waste–to–product bedrijf in Nederland en België – aandacht aan het voorkomen van zwerfafval en het recyclen van gebruikte materialen.

Prikstokken

Gewapend met handschoenen, grijpers, prikstokken en vuilniszakken gaan lopers op pad om in ontspannen tempo en gemoedelijke sfeer het parcours te ontdoen van afval. In 2019 haalden zo’n 75 deelnemers maar liefst 213 kilo afval op, variërend van achteloos weggesmeten lege blikjes, flesjes, pizzadozen, papier, plastic, glas et cetera.

Met grijpers, prikstokken en vuilniszakken….

Duurzaamheid

De Renewi Plogging Run is na dat succes niet meer weg te denken uit het programma van het marathonweekeinde. Het initiatief benadrukt de wens van de Marathon Eindhoven om steeds meer te verduurzamen en een bijdrage te leveren aan het verbeteren van het milieu. “Duurzaamheid is naast sportiviteit een belangrijke kernwaarde van de sport”, aldus Marc Lensen, hoofd Marketing. “Het is een gezellige én sportieve manier om de stad nog schoner te maken”.

Help je mee?

In tien groepen zullen op zaterdag 9 oktober lopers elk een afstand van circa 4 kilometer voor hun rekening nemen. De Renewi Plogging Run begint om 10 uur. Iedereen kan zich gratis aanmelden. De Marathon Eindhoven powered by ASML is het grootste sportieve tweedaagse evenement van de provincie Noord-Brabant. In 2019 telde het loopfestijn in totaal 23.500 inschrijvingen.

* Plogging is een samenvoeging van de woorden ‘plocka’ (Zweeds voor pakken) en ‘jogging’. Het concept om al lopend links en rechts afval op te ruimen, komt oorspronkelijk uit het noorden van Europa.