Running Blind Rotterdam Sport Award

Running Blind – Blind vertrouwen

In deze korte dagen van het jaar ben je al snel genoodzaakt om in het donker hard te lopen. Zo kun je ondervinden wat het is om verminderd zicht te hebben. In Nederland hebben naar schatting zo’n 380.000 mensen een visuele beperking. Deze mensen komen al snel in een sociaal isolement, want alleen de deur uit is al spannend genoeg en je wilt niet altijd afhankelijk zijn van anderen.

Running Blind

Dat hardlopen een sociale sport is, dat weten wij lopers heel goed. Vaak trainen we samen met een groep, of hebben we vrienden met wie we graag samen lopen. Als je een visuele handicap hebt, wil dat niet zeggen dat je benen het niet meer doen. Kun je je voorstellen wat voor vrijheid hardlopen kan geven?

Running Blind werd in 2007 opgericht door een aantal sporters met een visuele beperking, hun buddy’s en het Oogziekenhuis Rotterdam. Ondertussen is Running Blind uitgegroeid tot een begrip in de wereld van blinde en slechtziende hardlopers. Het is wel heel bijzonder dat er alleen in Nederland zo’n tak van sport bestaat.

Als je een visuele handicap hebt, wil dat niet zeggen dat je benen het niet meer doen.

Regionale uitbreiding

Startte Running Blind in 2007 in de regio Rotterdam, in 2012 werd de eerste regio buiten Rotterdam opgericht, namelijk in Den Haag. Deze eerste regionale uitbreiding kreeg al snel vervolg. Op 23 maart 2013 ging Running Blind Regio Utrecht van start en 11 juni vond de eerste training van Running Blind Amsterdam plaats.

Per regio lopen nu ongeveer 5 tot 10 visueel gehandicapte sporters. Zij zijn voor het grootste deel afhankelijk van hun buddy’s. Wij kunnen zelf altijd als we willen, gewoon naar buiten stappen om te gaan lopen. Daarom is het lekker als lichamelijk beperkte loper om een grote pool met buddy’s te hebben, zodat je snel snel een ‘zweetdate’ kunt hebben. En daar is nu juist een tekort aan!

Verantwoordelijkheid

We vroegen het Annemiek Verbeek, trainster van het eerste uur bij Running Blind: “De blinde lopers zijn erg gedreven, soms zelfs meer gedreven dan de recreatieve lopers die ik ken. Ze willen allemaal laten zien dat ze dan misschien wel minder zien, maar dat de rest van hun lichaam nog heel goed werkt. Ik merk dat de snelle lopers vaak meer bezig zijn met hun eigen prestaties en daardoor geen tijd willen vrijmaken om te buddyen. Daarnaast willen onze mensen ook graag meerdere malen per week trainen, dus op elke visueel gehandicapte loper is het fijn om minimaal 5 buddy’s te hebben. Dan heb je ook nog het puntje dat het moet klikken. Zowel fysiek, maar natuurlijk ook sociaal. Ik merk dat de grootste drempel voor ‘ziende’ lopers ligt bij het nemen van de verantwoordelijkheid.”

De koppels lopen met een rood lint, maar de meeste sturing gebeurt via spraak.

“De grap is dat het echt van twee kanten komt. Wij trainen onze blinde lopers vooral om mondig te zijn in wat hun wensen zijn, en de buddy’s hoe ze daar mee om moeten gaan. Meestal blijkt al na een keer meetrainen dat die verantwoordelijkheid helemaal niet zo zwaar is als dat de meeste mensen denken. Natuurlijk is het wel spannend om die te nemen, maar het samenspel is de winst. Van beide kanten worden de onzekerheden snel weggenomen. De koppels lopen met een rood lint, maar de meeste sturing gebeurt via spraak. De meeste visueel gehandicapten lopen met een pace tussen 5:30 min/km en 6 min/km.”

Ben je nieuwsgierig geworden en lijkt het jou leuk om buddy te worden? Je bent welkom om een keer mee te trainen, of om een keer te kijken wat het nou precies is. Neem een kijkje op de website en meld je aan!

Foto: Jan Wapenaar

Tekst: Petra Kerkhove

schermafbeelding-2016-12-07-om-12-04-37