Running around the blog 1

Vanaf vandaag verzorgt Djekki van Dessel, fysiotherapeut bij Fysiomed, exclusief voor Keep-on-Running.nl, een maandelijkse blog over hardlopen vanuit sportmedisch oogpunt. ‘In mijn eerste blog ga ik in op de drie onderdelen die op en top moeten draaien om de beste hardloopprestaties te leveren: je lichaam, je mind en je energiesysteem. Ik pak meteen de LANGE DUURLOPEN, jullie allemaal bekend!

Lange duurlopen: hoe overleef je ze?

Bij sommigen van jullie staan ze al in het schema, bij anderen moeten ze nog komen: de eindeloze lange duurloopjes. Een lage hartslag en veel kilometers. De tijd kruipt voorbij en je vraagt je af waar je mee bezig bent. Niet altijd, want vaak gaat het ook heerlijk, en droom je weg terwijl je in flow de kilometers wegtikt.

Tips voor de lange duurloop:

* BLIJF OP JE TECHNIEK LETTEN

Wanneer je langer gaat lopen is het steeds moeilijker om je aandacht bij het lopen te houden. Als je bij voetbal, tennis, hockey e.d. je aandacht verliest, krijg je direct een punt of goal om je oren. Bij hardlopen is dit niet heel veel anders. Echter, je kunt hier natuurlijk niet scoren in de letterlijke zin van het woord. Wat opvalt bij lange duurloopjes is dat de stabiliteit vanuit de romp en de passnelheid bij onervaren lopers achteruitgaat naarmate de duurtrainingen langer worden. Dit gaat je heel veel energie kosten. Een goede tip wanneer je met je telefoon of een horloge loopt, is om deze om het kwartier een seintje (alarm, trilsignaal) te laten geven. Je focust je weer even op je pasfrequentie en je houding en kunt er weer tegenaan.

Luister naar je lichaam en bedenk wat het doel is van je training

* LET OP JE HARTSLAG

Elke training in je schema heeft een doel. Je schema is zo afgesteld dat je soms verzuurt (intervaltraining) en soms na het trainen het idee hebt dat je niks gedaan hebt (D2-trainingen). In principe zou ik hier niet van afwijken. Luister naar je lichaam en bedenk wat het doel is van je training.

Het doel is om je aerobe vermogen (schuldenvrij lopen op zuurstof) te vergroten. Dat houdt in dat je hartslag (ruim) onder het punt moet blijven waarop je gaat verzuren (omslagpunt). Het is superbelangrijk dat je hiernaar luistert. Wanneer je hierboven gaat zitten, loop je een grotere kans op blessures en houd je het waarschijnlijk niet vol.

Wanneer je niet goed weet wat jouw verschillende hartslagzones zijn, adviseer ik je naar een sportarts te gaan waar je een inspanningstest kunt doen op een loopband (bijv. Jessica Gal Sportartsen). Deze berekent aan de hand van een maximaal-test wat jouw zones zijn en waar je omslagpunt ligt. Dit wordt soms ook (gedeeltelijjk) door je aanvullende verzekering vergoed.

Heb je vragen over blessures of hardloopvraagstukken? Mail me via info@fysiomed.org. Graag tot de volgende keer!

Met sportieve groet, Djekki van Dessel

img_4909

Over Djekki van Dessel ‘Al jaren werk ik als fysiotherapeut en begeleid ik topsporters en amateursporters bij bet behalen van hun hoogste doelstelling. Of ik help hen zo fit en gezond mogelijk te worden. Keep-on-Running.nl heeft me gevraagd vanuit de sportmedische hoek input te geven. Dat ga ik dus graag doen!’

Over Fysiomed Fysiomed is een sportmedisch centrum dat bestaat sinds 1993 met als corediensten: het oplossen van blessure- en gezondheidsvraagstukken en het verbeteren van ieders prestaties. Het centrum telt 40 (sport)fysiotherapeuten, sportartsen, voedingskundigen, sportpsychologen en nog 15 andere dienstverleners om ervoor te zorgen dat lichaam, geest en het energiesysteem in balans gebracht worden. Bij Fysiomed zijn ook 5 fysiotherapeuten gespecialiseerd in hardloopblessures, looptrainingen en adviezen.

I www.fysiomed.org

T 020 560 89 20