Running around the blog 2

‘Hoe kan het dat ik bij het rennen vaak last heb van mijn heup en aan de buitenkant van mijn knie?’ Djekki van Dessel, fysio bij Fysiomed, legt uit.

Deze maand een speciale blog gericht op het voorkomen van heup- en knieklachten. Ik ga jullie daarvoor iets bijbrengen over de anatomie, altijd leuk om meer te weten over het menselijk lichaam.

Voordat ik op het preventieve gedeelte in ga, wil ik jullie eerst kort iets uitleggen over het mechanisme van de knie. Een van de belangrijkste functies van de knie is ‘buigen en strekken’. Hiervoor worden de quadriceps en de hamstrings gebruikt. Daarnaast loopt aan de zijkant van je been de tractus iliotibialis. Dat is een peesplaat die vanuit je heup naar beneden loopt. Deze peesplaat is de pees van de tensor fascia lata en de gluteus maximus (oftewel: de grote bilspier).

schermafbeelding-2016-10-03-om-10-10-45

Wanneer je een stap zet moeten je gluteus maximus en je tensor aanspannen om te voorkomen dat je met je heup naar buiten gaat. Wanneer dat onvoldoende getraind is (en je dus gaat overbelasten) loop je een vergroot risico op een runners knee of vergelijkbare klachten aan de buitenzijde van je knie en je heup.

De belangrijkste dingen die je zelf kunt doen om dit te voorkomen zijn:

* rekken van de bilspieren quadriceps en hamstrings

* krachttraining van de romp, heup, knie en enkelstabiliteit (vraag hiervoor advies aan je fysiotherapeut of personal trainer)

* goed schoeisel (voldoende demping en loop niet te lang door met oude schoenen)

* gecontroleerde opbouw in je renschema (bouw na een vakantie of een kleine blessure weer gecontroleerd op)

Begin hier dus op tijd mee. Even een cheesy oneliner: je kunt beter voorkomen dan…dat je straks tijdenlang moet herstellen van een blessure.

Stel dat je alsnog last krijgt… wacht dan niet te lang. Hoe eerder je naar een fysio gaat, hoe sneller je er vaak weer vanaf bent. Alleen rust helpt niet genoeg om hier voor altijd vanaf te zijn.

Train ze!

Voor vragen kun je mij altijd bellen of e-mailen: 020 560 89 20 of djekki.van.dessel@fysiomed.org

img_4909

Over Fysiomed

Fysiomed is een sportmedisch centrum met als kerndiensten:

* het oplossen van blessure- en gezondheidsvraagstukken; en

* het verbeteren van ieders prestaties.

Fysiomed bestaat uit 40 (sport)fysiotherapeuten, sportartsen, voedingsdeskundigen, sportpsychologen en nog 15 andere dienstverleners om ervoor te zorgen dat lichaam, geest en het energiesysteem in balans worden gebracht. Bij Fysiomed zijn ook 5 fysiotherapeuten gespecialiseerd in hardloopblessures, looptrainingen en adviezen.

Kijk voor meer informatie op http://www.fysiomed.org