Sfeerverslag DSW Bruggenloop Rotterdam

De storm en de hoosbuien die een dag eerder het land teisterden zijn verdwenen wanneer de 28ste DSW Bruggenloop Rotterdam van start gaat. Het is een graad of 8. Nauwelijks wind. Pas aan het eind van de middag vallen er wat regendruppels. De 11.444 lopers beleven een winters feest in kerstsfeer onder aangename omstandigheden.

Felicitatiekus

De eerste die na 15 kilometer over de streep komt, is in Rotterdam geen onbekende. Het is Patrick Kwist, ook al winnaar in 2011 en 2012. ,,Nee,’’ zegt hij lachend nadat Miss Bruggenloop hem een felicitatiekus op een bezwete wang heeft gegeven, ,,nee, winnen went nooit. Het blijft fantastisch om hier als eerste aan te komen. Vorig jaar was ik derde en dat is toch minder.’’

Kwist is inmiddels 47 jaar. Een rasechte Rotterdammer. Instructeur op het Albeda  College, waar hij praktijklessen horeca verzorgt. Dit jaar kroonde hij zich in zijn leeftijdsklasse tot wereldkampioen halve marathon en greep hij bovendien het zilver op de 10.000 meter. ,,Het is een geweldige afsluiting van het seizoen om de Bruggenloop te winnen.’’ Zijn tijd: 48 minuten en 36 seconden.

Kwist, en hij niet alleen, roemt de omstandigheden en de sfeer van het evenement. ,,Lekker weer. En enorm veel toeschouwers langs de kant. Hun spontane reacties duwen je gewoon vooruit. Het wordt elk jaar drukker,’’ aldus de winnaar, die na een paar kilometer al niet meer achterom keek waar zijn achtervolgers bleven.

Running junkies

DSW Bruggenloop Rotterdam. FOTO BART HOOGVELD

DSW Bruggenloop Rotterdam Foto Bart Hoogveld

De eerste vrouw bij de DSW Bruggenloop Rotterdam komt uit Amsterdam: Natasja Janssen (26), medewerkster klinisch onderzoek bij het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis finisht in 55 minuten en 49 seconden: ,,Ik ben lid van de Amsterdam Running Junkies. Enkele collega’s vertelden dat het door al die bruggen zo’n leuke loop was. Ik zag vooral op tegen de Erasmusbrug, gelukkig zat die in het begin van het parcours.’’

Lees het hele verslag op: http://www.bruggenloop.nl/editie-2015/sfeerverslag/