Solo, het verhaal van Solomon Bockarie

Bij uitgeverij Ambo|Anthos verscheen deze week Solo, de Olympische droom van een oorlogskind. Schrijver Hugo Verkley vertelt het indrukwekkende levensverhaal van topatleet/sprinter Solomon Bockarie. Een heftig, maar zeer inspirerend verhaal over tegenslag en doorgaan.

Solomon Bockarie (1987) groeit op in Sierra Leone, dat in de jaren negentig gebukt gaat onder een hevige burgeroorlog. Als hij 10 jaar oud is, wordt zijn vader doodgeschoten door rebellen en raakt hij op de vlucht in de mensenmassa zijn moeder kwijt.

‘Rennen, Solomon. Rennen’, hoor ik mijn vader zeggen. Mijn knieën liggen open, mijn handen zitten onder de modder. Maar ik mag niet stoppen. In mijn dromen hoor ik mijn achtervolgers nog.

Hij gaat door, in de overtuiging dat ook zij om het leven is gekomen. Zijn talent voor hardlopen wordt opgemerkt: in 2008 neemt hij voor zijn land deel aan de Olympische Spelen en is zelfs vlaggendrager.

Dan gebeurt het onverwachte. Hij krijgt een telefoontje dat hij nooit meer verwachtte: zijn moeder belt, zij blijkt al jaren in Zwolle te wonen. Na hun hereniging wil Solomon voor Nederland uitkomen op de Spelen in Tokio. Die droom kan hij door corona nog niet verwezenlijken, maar ook nu gaat hij door: stoppen is voor Solomon geen optie. Hij heeft een droom en daar moet alles voor wijken.

Solomon Bockarie met Hugo Verkley, Solo, de Olympische droom van een oorlogskind, is verkrijgbaar in de boekhandel. Uitgeverij Ambo|Anthos, ISBN 978 90 263 4782 5, € 20,99.