sportdrank of water

sportdrank of gewoon water?

Water is een prima dorstlesser. Toch zijn er talloze hardlopers die zweren bij zogenoemde isotone en hypotone sportdrank.

Bij isotone dorstlessers is de concentratie van suikers en zouten (osmotische waarde) van de drank hetzelfde als die van het bloed. Hierdoor wordt de sportdrank snel in het bloed opgenomen.

Hoewel de concentratie bij hypotone drankjes juist lager is, wordt hierbij ook snel water opgenomen. Het lichaam neemt gewoon water echter net zo snel op. Voor het vocht is zijn deze speciale energiedranken daarom niet nodig. Wel leveren ze energie door de koolhydraten die ze bevatten.

Energiedrankjes en suiker

Veel energiedrankjes bevatten relatief veel suikers. Daardoor zijn ze minder geschikt als dorstlesser. Bij een lange duurloop (> 1 uur) kun je beter een banaan, energiereep of ontbijtkoek eten.  Je kunt ook zelf een isotoon drankje maken. Gewoon met een eetlepel suiker of wat aanmaaklimonade en een theelepeltje zout.

Tip! 

Het is belangrijk dat je al vóór het begin van de lange duurloop voldoende drinkt. Neem als maatstaf een groot glas 1 uur voor de inspanning.