Sportieve groeten uit…

In dit snelle tijdperk, waarin we zoveel mogelijk willen doen in zo’n kort mogelijke tijd, is nu ook een snelle oplossing gevonden voor het bezichtigen van een stad. En hoe doen wij lopers dat nou liever dan hardlopend?

Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om je in te schrijven voor een hardloopwedstrijd. Hieraan zijn kosten verbonden, en er wordt wel van je verwacht dat je een beetje doorloopt. En vaak kom je niet op de meest toeristische plekken van de stad.

Meelopen

In diverse steden kun je meelopen met lokale runningcrews, die je de leukste plekken en/of de fijnste routes door hun stad laten zien. Meelopen met zulke crews is vaak gratis, ze worden op ludieke locaties georganiseerd.

In Amsterdam, maar in meerdere steden wereldwijd bestaat ook het zogenoemde Novemberproject. Dit is een groep enthousiastelingen die elke week, om drie minuten voor half zeven ’s ochtends, een complete work-out organiseren. Iedereen kan eraan meedoen op zijn of haar eigen niveau. Het duurt drie kwartier en is vooral een sociale aangelegenheid. Met sporten, dat natuurlijk als hoofdlijn! In Nederland wordt dit nu (nog) alleen in Amsterdam gedaan op woensdagochtend. Er worden ook regelmatig ‘pop-up’ trainingen georganiseerd door sportwinkels.

Wil je niet wachten op een run in de stad naar jouw keuze? Wist je dat er 200 organisaties wereldwijd dagelijks running tours verzorgen? Van Los Angeles tot Sydney, maar ook in Brugge en Maastricht. Deze tours zijn meestal niet gratis, maar je loopt samen met een gids die de stad op zijn of haar duimpje kent, ze geven je vaak tips om extra van de stad te genieten.

14711539_1119233394825525_5981803523012672626_oFoto: Willem Rog, Willems fotografie

Keerzijde

Maar wat moeten we eigenlijk vinden van dat gratis aanbod aan loopjes? Ik sprak René Warnaar van Loopgroep Pendrecht hierover. Hij heeft er een duidelijke mening over: “In een tijd waarin gemeentesubsidies worden teruggetrokken van hardloopverenigingen, waardoor deze genoodzaakt zijn hun contributie te verhogen, vind ik het oneerlijke concurrentie.” Waar de ‘gratis’ loopjes vaak gesponsord worden door winkels of kledingmerken, de organisaties vaak veel geld opstrijken door de verkoop van bijvoorbeeld T-shirts, moeten de verenigingen het doen met een verminderde toestroom van beginnende lopers.

De gemeente Rotterdam heeft potjes om haar inwoners te enthousiasmeren om te sporten, waarbij middelen gaan naar specifieke organisaties of doelgroepen. Dat is meten met twee maten. Door het aanbieden van kortingen aan nieuwe groepen, ontstaat er een grotere kans dat vaste leden de atletiekvereniging de rug toekeren. Immers, er zijn overal en nergens gratis loopjes te vinden. Vaak begeleid door ongeschoolde trainers. Ook tijdens de social runs kun je erop wachten dat er een keer iemand onwel wordt. En wie is er dan verantwoordelijk?

‘Atletiekbanen moeten worden onderhouden, er moet licht aanwezig zijn en trainers moeten ook worden opgeleid. Veel mensen vergeten dat’

En daar heeft René zeker gelijk in! Beginnende lopers willen vaak te veel, te snel en te ver. Hierdoor liggen blessures al snel op de loer. Laat je goed begeleiden. Het deelnemen aan city runs is een leuke extra! Zeker als je een nieuwe stad eens op een andere manier wilt zien. We hebben een kleine lijst opgesteld van crews in Nederland die het hardlopen gratis aanbieden. Je wordt vaak wel geacht een bepaald minimumtempo of bepaalde afstand aan één stuk te kunnen lopen. Check dit even bij de organisatie!

Amsterdam: Running Junkies, (dinsdag)

De Bosch: Running Junkies, (woensdag)

Den Haag: Running Pack The Hague, (woensdag)

Utrecht: Utrecht Running Crew (donderdag)

Rotterdam: de Rotterdam Running Crew (woensdag)

Hoeksche Waard: Hoeksche Waard Running Crew (donderdag)

Breda: Breda Running Crew (zaterdag)

Nijmegen: Running Crew Nijmegen

Verspreid door het hele land zijn er ook loopgroepen die een ladies-only-policy hebben, zoals bijvoorbeeld de Girls Running Squad in Utrecht, de Girls Run Rotterdam, Running Girls Groningen.

Zoek de verschillende hardloop-speciaalzaken op op bijvoorbeeld Facebook, of de sites van sportkledingmerken. Zij organiseren vaak trainingen in diverse steden.

Tekst: Petra Kerkhove

Foto: Willem Rog, Willems Fotografie