‘Stadloper’ Tomas test ASICS Gel-Cumulus 23

Onlangs introduceerde ASICS de nieuwste uitvoering in zijn roemrijke GEL-Cumulus serie, de Gel-Cumulus 23. Deze neutrale hardloopschoen is bij uitstek geschikt voor lopers die comfort en goede demping verkiezen boven andere eigenschappen. De lichtgewicht FlyteFoam-tussenzool en 3D Space Construction Technology onder de voet zorgen voor extra ondersteuning. Voor Keep-on-running.nl was zelfverklaard ‘stadloper’ Tomas Postema van harte bereid de schoenen te reviewen. Zijn verslag gaat hierbij.

De schoen zelf

Persoonlijk vind ik dat sportschoenen zwart, grijs of donkerblauw moeten zijn. Fluorescerende schoenen zijn, ook in het dagelijks leven trouwens, niks voor mij. Wat dit betreft scoort deze ASICS goed, de donkerblauwe kleur (met een paar kleuraccentenen, dat mag nog net) lacht me toe. Het valt mij meteen op hoe dik de zool is, dat moet goed zijn voor de demping, en dat de schoen licht is. Een stuk lichter dan mijn vorige ASICS. Het aantrekken gaat soepel, het voetbed lijkt zich al vrij snel te vormen na enkele stappen in huis. Waar ik aan moest wennen zijn de elastische veters, je kunt ze niet echt superstrak aantrekken maar ik kreeg ze voldoende aangespannen zodat ik niet schuif in de schoen. Ik vreesde wat voor dat schuiven want de ASICS valt klein. Bijna anderhalve maat kleiner dan reguliere schoenen.

De schoen veerde soepel mee en gaf het vertrouwen om met de kop omhoog het weer te trotseren.

Herfst en hardlopen

Het gevoel van Pakjesavond kwam toen ik met m’n nieuwe ASICS Amsterdam Oost in rende. Het was nat, overal roest-bruin gekleurde bladeren, en – altijd lastig voor avondlopers – dat te missen stoepje tussen de weg en het voetpad. Dus enigszins behoedzaam begon ik met lopen. Waar verlies ik de grip, wanneer verstap ik mij bij het missen van dat stoepje, en hoe nat worden m’n sokken als ik in een plas stap? Maar, en dat wekte wel mijn verbazing, de schoen gaf geen kik. De grip bleef, zelfs bij het rennen dóór een bladerdek, een ondiepe plas deed geen water in m’n sokken lopen, en het vertrouwen kwam dat zelfs bij onduidelijke hoogteverschillen de schoen dit aan kan. 

Stadloper

Als hardloper in stedelijk gebied (stadloper) is het fijn als je merkt dat je schoen verschillende ondergronden zoals gras, modder, steen, grind of zand aan kan. Ik merkte geen verschil in afzet, grip of demping tussen gras of stoeptegels. De schoen veerde soepel mee en gaf het vertrouwen om met de kop omhoog het weer te trotseren. Geen focus op de grond om te bezien of je ergens wel heen kan lopen, maar gewoonweg genieten van de herfst. Ook al was het donker. En koud. En guur. Maar met deze schoen kwam grip, vertrouwen en het vooruitzicht naar nog een extra stukje Amsterdam om rennend te ontdekken.

Verkoopinformatie

De ASICS GEL-Cumulus 23 zijn verkrijgbaar in hardloopspeciaalzaken, in heren- en damesuitvoering. Consumentenadviesprijs is € 139,95. Kijk voor meer informatie op www.asics.com.

Lees hierbij ook het eerder verschenen artikel op deze website.