Studie: 15 min./09 sec. beweging verbetert je mentale gezondheid

Fysieke inactiviteit heeft een negatieve impact op de mentale gezondheid. Dit is voor het eerst aangetoond in de Mind Race¹, een experiment van ASICS waarbij sporters hun sportroutine een week lang pauzeerden. De gevolgen voor hun mentale gesteldheid bleken gelijk te staan aan een week slaapgebrek²: deelnemers meldden een toename van 23% in piekeren.  

De ASICS’ Uplifting Minds Study³ toont echter een geruststellend resultaat: er is slechts vijftien minuten en negen seconden aan beweging nodig om onze mentale toestand⁴ te verbeteren – zelfs na periodes van stilzitten. Naast Nederlandse deelnemers hebben er wereldwijd duizenden mensen meegedaan aan dit onderzoek.

The Mind Race: slechts een week zonder beweging verlaagt onze gemoedstoestand aanzienlijk

Professor Brendon Stubbs, een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van beweging en de mind, onderzocht de geestelijke gesteldheid van gezonde deelnemers⁴ die ermee instemden hun reguliere fitnessroutine voor één week te onderbreken. De resultaten zijn opmerkelijk: zowel hun cognitieve als emotionele welzijn werd beïnvloed. Wanneer actieve mensen stopten met bewegen, daalde hun zelfvertrouwen met 20%; hun positieve mindset daalde met 16%, hun energieniveau daalde met 23% en hun vermogen om met stress om te gaan daalde met 22%. 

Na slechts één week niet te hebben getraind, daalde de totale ‘State of Mind’-score van de deelnemers met gemiddeld 18% – en wel van een hoge 68/100 wanneer ze lichamelijk actief waren, tot een middelmatige 55/100, wanneer ze stopten met trainen. De effecten van deze inactiviteit zijn vastgelegd in de film The Mind Race experiment, waarin een groep deelnemers van het onderzoek wordt gevolgd.

Slechts 15 minuten aan beweging verhoogt de gemoedstoestand

Maar er is nog meer positief nieuws. De deelnemers werden in de gaten gehouden toen ze weer gingen sporten en allen ondervonden ze directe verbeteringen in hun humeur – wat bewijst hoe snel de negatieve effecten van gebrek aan lichaamsbeweging kunnen worden teruggedrongen. Professor Brendon Stubbs analyseerde de gegevens van duizenden mensen die sinds juni 2021 deelnamen aan de lopende Uplifting Minds Study van ASICS. De studie maakt gebruik van geavanceerde technologie om EEG na te bootsen en de echte impact van lichaamsbeweging op de gemoedstoestand van mensen vast te leggen. Op basis van gegevens van verschillende sporten en regio’s is slechts vijftien minuten en 9 seconden lichaamsbeweging nodig om onze mentale toestand aanzienlijk te beïnvloeden.

In zijn toelichting op de resultaten zei professor Brendon Stubbs: “We weten dat lichaamsbeweging goed is voor onze geestelijke gezondheid, maar het is minder duidelijk wat het effect is van rust- en herhalingsoefeningen. Dankzij nieuwe technologie en de inzet van duizenden mensen hebben we nu precies kunnen vaststellen hoeveel lichamelijke inspanning nodig is om een positief mentaal effect teweeg te brengen. Dit onderzoek helpt om de hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is om de geestelijke gezondheid te verbeteren, te kwantificeren en tastbaarder te maken. Tijd nemen om te rusten is heel belangrijk. Deze studie toont aan dat het welzijn van de mensen na een periode van rust zeer snel terugkeert wanneer ze weer regelmatig gaan sporten”. 

Gary Raucher, EVP, ASICS EMEA zei: “Onze filosofie zit letterlijk in onze naam: Anima Sana ICorpe Sano of een gezonde geest in een gezond lichaam. Wij geloven dat onze focus op de voordelen van sport en beweging, niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de geest, nog nooit zo relevant is geweest. We weten dat de laatste twee jaar zwaar zijn geweest voor de mentale toestand van velen. En hoewel beweging niet voor iedereen het antwoord is, weten we dat het een verschil kan maken. We hopen meer mensen te inspireren om te bewegen, zelfs voor slechts 15,09 minuten, om de voordelen voor lichaam en geest zelf te ervaren.”

Om deel te nemen aan de lopende Uplifting Minds Study van ASICS en de impact van beweging op jouw eigen gemoedstoestand te onderzoeken, ga naar https://minduplifter.asics.com/.