The Blind Run 2015

Hand in hand voor blinde en slechtziende kinderen.

Een nieuwe editie van The Blind Run, op een nieuwe locatie, maar met hetzelfde goede doel: betere kansen voor kinderen die slecht of helemaal niet kunnen zien. In het Máximapark in Utrecht gaan hardlopers én prominenten, gekoppeld aan een loopmaatje, op zaterdag 10 oktober a.s. zoveel mogelijk ‘blinde’ kilometers afleggen over een parcours. Met die kilometers wordt geld ingezameld voor een project waarmee Vereniging Bartiméus Sonneheerdt het onderwijs aan blinde en slechtziende kinderen wil verbeteren.

Bert van Leeuwen, ambassadeur van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt: ‘Meedoen aan The Blind Run is een uitdaging, het is een bijzondere fysieke ervaring. De deelnemers lopen met z’n tweeën, via een kort lint met elkaar verbonden. De ene loper kan wél zien, de ander is blind, slechtziend of geblinddoekt. De duo’s proberen in anderhalf uur zoveel mogelijk kilometers te lopen, waarbij ze zich laten sponsoren voor hun prestatie. Het is hardlopen zonder te zien waar je je voeten neerzet en waarbij je dus moet vertrouwen op je loopmaatje. Het is niet alleen een ludieke manier van geld inzamelen, we laten ziende deelnemers ook ervaren hoe het is om te sporten met een visuele beperking.’

Nieuwe locatie
Niet alleen vanwege de verwachte grotere belangstelling is dit jaar uitgeweken naar een andere locatie: het Máximapark in Utrecht. Carla Aalderink, directeur van Bartiméus Sonneheerdt: “In dit park is ruimte voor meer deelnemers, maar belangrijker nog: het wegdek is breder en vlakker, wat wel zo prettig is als je blind of met een blinddoek voor moet hardlopen.”

Opbrengst naar 3D project
Dit jaar wordt de opbrengst van The Blind Run besteed aan een veelbelovend project: 3D printen voor voelbaar onderwijs. Carla Aalderink: “Ook als je blind of slechtziend bent – en dat zijn in Nederland zo’n 350.000 mensen – wil je gewoon meedoen in de maatschappij. Of het nu om wonen, naar school gaan, werken, spelen of sporten gaat. Daar maakt Vereniging Bartiméus Sonneheerdt zich al 100 jaar sterk voor. Met dit project willen we onderzoeken welke mogelijkheden het 3D printen biedt voor het onderwijs aan blinde en slechtziende kinderen. Om daarna een reeks voelbare, interactieve modellen te ontwikkelen. Dat betekent dat we aan de 3D modellen functionele technologie willen toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan voelsensoren die een gesproken uitleg geven of andere geluiden laten horen als je er met je vinger overheen gaat.”

Inschrijven per duo
Vanaf nu kan iedereen zich inschrijven voor The Blind Run. Het maakt daarbij dus niet uit of je wel of niet kunt zien, je moet wél per duo inschrijven. Bij twee ‘ziende’ lopers krijgt één van de lopers een blinddoek om. Dus ervaar samen met een vriendin, vriend, kennis, sportmaatje, moeder, buurman of dochter hoe het is om blind een hardlooptraject af te leggen. En loop tegelijkertijd geld bij elkaar voor dit belangrijke onderwijsproject voor blinde en slechtziende kinderen.

Meer informatie: www.theblindrun.nl