The Jawhawks – I’d run away

I could take a hint from you

I could take a little hint from you

And I’d run away

I’d run away with you baby

Het eerste, titelloze album van deze, uit Minneapolis afkomstige Americanaband dateert uit 1986. The Jayhawks breken in ons land door in 1992 met hun tweede album ‘Hollywood Town Hall’ en staan een jaar later op Pinkpop. Oprichters Mark Olson en Gary Louris staan aan de basis van het succes van de band die aanvankelijk veel in samenstelling wisselt. Met hun sterke composities en prettige samenzang weten ze een schare fans voor zich te winnen.

In 1996 besluit Olson de band te verlaten en vrezen diezelfde fans het einde van iets moois. Het tegendeel gebeurt: onder zanger-gitarist Gary Louris komen nieuwe albums uit en vestigt de band zijn naam wereldwijd. Voortaan trekt Louris op met Karen Grotberg op keyboards, Tim O’Reagan op drums en Marc Perlman op basgitaar. In ’95 verschijnt ‘Tomorrow the Green Grass’, gevolgd door ‘Sound of Lies’ (1997) en ‘Smile’ in 2000. Na deze niet heel succesvolle albums volgt in 2003 een doorbraak met het ingetogen ‘Rainy Day Music’. In 2005 en 2006 treden Olson en Louris weer samen op, in 2016 verschijnt hun laatste album ‘Paging Mr. Proust’.

In september 2016 spelen The Jayhawks in Pandora in Tivoli/Vredenburg een zeer aanstekelijke en sterke set. Louris vormt de spil waarom de band draait. Hij onthaalt de zeshonderd trouwe fans op een mooi palet aan songs die The Jayhawks zo’n onderscheidende band maken. De song I’d run away is afkomstig van het album ‘Tomorrow the Green Grass’.

https://www.youtube.com/watch?v=bzILTRO0iS8