Rompstabiliteit

Tijd voor rompstabiliteit!

Dat het bewezen is dat je je rompstabiliteit moet trainen staat tegenwoordig eigenlijk buiten discussie. Djekki van Dessel van Fysiomed licht toe.

“Rompstabiliteit, een must voor elke loper” en “Voorkom blessures, train rompstabiliteit” zijn zomaar twee titels van artikelen uit hardloopmagazines en van websites. Vrijwel alle wetenschappelijke artikelen geven aan dat het een preventief middel is voor het oplopen van blessures (gemiddeld 30% risico-afname) en dat het een meerwaarde kan zijn voor je loopsnelheid.

Wat is rompstabiliteit en waarom heb je het nodig?

Rompstabiliteit is de spierbalans en controle in het gebied van bekken, heupen en romp, die de functionele stabiliteit van het gehele lichaam in stand houdt.

Aan de hand van een squat en loopbeweging wil ik graag uitleggen waarom rompstabiliteit zo belangrijk is:

Bij een squat staan je voeten op de grond. Natuurkundig gezien kun je zeggen dat je voeten het aangrijpingspunt zijn van de kracht waarmee je lichaam moet werken. Of simpel gezegd: je romp beweegt hier ten opzichte van je voeten. Dit is een hele veilige en stabiele beweging.

schermafbeelding-2016-12-09-om-12-55-17

Wanneer je kijkt naar een loopbeweging heb je te maken met een kniehef.

Op dat moment kun je zeggen dat je bekken (en daarmee automatisch dus je romp) het aangrijpingspunt is van de kracht. Dit houdt in dat je been beweegt ten opzichte van je romp. Voor deze beweging heb je veel meer stabiliteit nodig omdat dit coördinatief veel moeilijker is. Als je rompstabiliteit niet goed genoeg is ga je ‘zwabberen’ met je romp tijdens het rennen. Dit is één van de indicatoren om geblesseerd te raken.

Er zijn nog heel veel andere redenen waarom een adequate rompstabiliteit goed is voor je looppatroon maar dit is in mijn ogen één van de belangrijkste.

schermafbeelding-2016-12-09-om-12-56-38

Maar de vraag is, hoe train je rompstabiliteit?

Het antwoord is simpel: vaak gedurende een korte periode een aantal eenvoudige oefeningen doen. Start elke training met 5 à 10 min krachtoefeningen en je zet al drie stappen in de goede richting.

De oefeningen die je kunt doen zijn:

Front plank 3 x 60 sec

schermafbeelding-2016-12-09-om-13-30-22

Side plank 3 x 45 sec

schermafbeelding-2016-12-09-om-13-05-36

Hip bridge 2 x 12 L+R

schermafbeelding-2016-12-09-om-13-05-57

Je kunt ook altijd een gespecialiseerde fysiotherapeut of personal trainer opzoeken om je op weg te helpen.

Met hardlopende groet, succes!

Tekst: Djekki van Dessel, fysiotherapeut revalidatie- en performance Fysiomed

T 020 560 89 20 – www.fysiomed.org – Like ons op Facebook