Tom Petty & the Heartbreakers – Running’ Down a Dream

It was a beautiful day, the sun beat down
I had the radio on, I was drivin’
Trees flew by, me and Del were singin’ little Runaway
I was flyin’

Yeah runnin’ down a dream
That never would come to me
Workin’ on a mystery, goin’ wherever it leads
Runnin’ down a dream

‘Runnin’ Down a Dream’ (2007) is een documentairefilm van de Amerikaanse filmregisseur Peter Bogdanovic (What’s Up Doc?, Mask) over een van de grotere Amerikaanse rock-and-roll bands in de popgeschiedenis: Tom Petty and the Heartbrakers. Het verhaal overspant dertig jaar, vanaf het prille begin tot en met het 30-jarig jubileumconcert in Petty’s geboortestad Gainesville (Florida) op 21 september 2006. In 2009 ontving Bogdanovic een Grammy Award for Best Long Form Music Video voor zijn prestatie.

Openingsact
Singer/songwriter Tom Petty (Gainesville, 1950-Santa Monica, 2017) brak in 1976 door met zijn Heartbreakers, vreemd genoeg niet eigen land, maar in het Verenigd Koninkrijk, waar de band op tournee was als openingsact voor Nils Lofgren. Met hun tweede album ‘You’re Gonna Get It’ werd dit goedgemaakt. Door de jaren heen vestigde Petty zijn naam als mondiale popartiest. Velen van ons kennen hem ook als bandlid van The Travelling Wilburys, de ‘all-starband’ van George Harrison, waarin ook Roy Orbison, Bob Dylan en Jeff Lynne (ELO) participeerden.

Stijl
De stijl van Tom Petty laat zich goed vergelijken met die van Bob Dylan en Neil Young. Ritmische gitaarmuziek, een opvallend stemgeluid, een mix van rock, folk en blues, mooie teksten, kortom: aangename, interessante songs die ook na jaren nog staan als een huis. De samenwerking met componist en producer Jeff Lynne doorsijpelde zijn latere muziek met de typische Jeff Lynne/ELO-sound: een strak ritme, een groepje strijkers, een dubbele stem in refreinen… je weet wat we bedoelen.

Last call

In 2017 toerde de band ter gelegenheid van hun 40-jarig jubileum. Een week na afloop van de tournee, in de ochtend van 2 oktober 2017, trof Tom Petty een hartstilstand in zijn huis in Malibu. ‘s Avonds overleed hij in een ziekenhuis in Santa Monica. Op 16 oktober vond de uitvaartdienst plaats in Lake Shrine, een spiritueel complex aan de rand van Los Angeles.

YouTube:

Bekijk hier Tom Petty’s 40th Anniversary Tour op 22 april 2017 in Dallas:

https://www.youtube.com/watch?v=uLy_MWSZjgo