Transvulcania ultrarun La Palma

Transvulcania: ultieme ultraloop op La Palma

Het Canarische eiland La Palma is bekend om de prachtige natuur waarvan je kunt genieten tijdens rustige wandelingen. De deelnemers aan de wedstrijd Transvulcania op 11 mei a.s. gaan La Palma op een iets actievere manier ervaren. Tijdens deze ultraloop moet een topprestatie neergezet worden: een (ultra)marathon, halve marathon of de ‘verticale kilometer’.

Het landschap van La Palma is eeuwen geleden ontstaan door vulkanische activiteiten. De souvenirs van dat vulkanisch geweld zie je vandaag de dag nog steeds op het eiland terug: kratermeren, gestolde lavastromen, zwarte zandstranden. Een ‘buitenaards’ maar prachtig decor voor lange wandelingen door de natuur. In de lente is La Palma op haar mooist, mede dankzij een onvoorstelbare bloemenpracht. Wandel langs de Vulkanenroute, geniet van de gele bloemenvelden in combinatie met de groene pijnbomen en het zwart van de vulkanen. ‘Picture perfect’.

Vulkaanlandschap

Dit unieke decor maakt op 11 mei a.s. onderdeel uit van Transvulcania. De ultrarun heeft in de loop der jaren een grote bekendheid verworven en trekt deelnemers aan uit alle hoeken van de wereld. Er worden 3.600 lopers verwacht waarvan sommigen ieder jaar terugkeren want: ‘I need to feel the same thrill again’ en ‘the sensation is unreal’ .

I need to feel the same thrill again

De route die de ultra-lopers volgen is spectaculair en zwaar tegelijk. Het parcours loopt door een vulkaanlandschap, langs de top van het Nationaal Park Caldera de Taburiente met onderweg de uitdagende klim naar de Roque de los Muchachos.

De ‘vertical kilometer’

Deelnemers kunnen zich inschrijven voor verschillende onderdelen. Zo is er de Ultramarathon, 74 km lang en met meer dan 4.000 meter hoogteverschil. Iets minder pittig, maar toch, zijn de marathon (45 km) en de halve marathon (24 km). Dan is er ook nog de ‘vertical kilometer’, een echte kuitenbijter met een hoogteverschil van 1.200 meter over een afstand van 7,6 km.

De beloning aan de eindstreep van deze superklim is een panoramisch uitzicht over het noordoosten van La Palma. Tenslotte kunnen kinderen en jongeren – ook met hun ouders – deelnemen aan de Transvulcania Kids-Junior. Uiteraard gaat het er hier iets rustiger aan toe. En wie weet krijgen de kids de smaak te pakken voor het grotere werk, als ze wat ouder zijn.

Meimaand op La Palma: voor recreanten-wandelaars die er kunnen genieten in een prachtige natuur vol kleuren, voor ultralopers die er het decor vinden om hun grenzen te verleggen.

Voor meer informatie over Transvulcania zie: www.transvulcania.es/en/discover-transvulcania/

Foto boven: Van Marty / Foto midden: Selu Vega / Foto onder: Saul Santos