U2 – Running to Stand Still

She is raging, she is raging
And the storm blows up in her eyes
She will… suffer the needle chill
She is running to stand…
Still

Ierland en Amerika
Een moderne klassieker mag The Joshua Tree van U2 uit 1987 zeker genoemd worden. De cactusachtige bomen uit de Mojavewoestijn (gefotografeerd door Anton Corbijn) zijn er dankzij deze plaat nog beroemder op geworden. Hoewel de invloeden van de Amerikaanse cultuur groot zijn op deze plaat, is de thematiek van ‘Running to Stand Still’ een nieuwsbericht uit Ierland.

Een opgepakte heroïnesmokkelaar/-gebruiker inspireerde Bono tot de tekst. Zo zijn de ‘seven towers’ waarover hij zingt ook echte ‘projects’ in Dublin (de Balymun-flats). Blues, gospel, soul en rock ‘n’ roll vind je allemaal terug op dit album. Voor ‘Running to Stand Still’ werd gekozen voor een ingetogen sfeer, met piano en zang als voornaamste ingrediënten.

U2 – The Joshua Tree (Island Records, 1987)

Op YouTube staat deze fraaie live-uitvoering, gemaakt in Chicago tijdens de Vertigo Tour in 2005. Tijdens de concerten op 13, 15 en 16 juli in de Amsterdam Arena droeg Bono het nummer op aan schrijver, regisseur, programmamaker Theo van Gogh, die op 2 november 2004 in Amsterdam werd vermoord.