Het atletiekprogramma in Tokio

We schrijven 2021. De Olympische Spelen 2020 in Tokio zijn in volle gang. Jawel. Nagenoeg zónder publiek en mét corona op de hielen. Onder ongekende omstandigheden stijgen de Nederlandse atleten boven zichzelf uit tijdens het atletiekprogramma dat zondag 8 augustus eindigt met de marathon.

‘PLAY IT BY THE BOOK’

Atleten, officials en journalisten ontvangen bij binnenkomst in Japan het zogeheten ‘playbook’, een handleiding van ca. 70 pagina’s, met alle maatregelen die in acht moeten worden genomen. Bij vertrek naar Japan moet je al beschikken over twee negatieve PCR-tests. Voorts moet je een activiteitenplan inleveren en een speciale app downloaden. Eenmaal geland volgt een nieuwe coronatest, waarbij je via een trechter in een buisje moet spugen, waarna je via een aantal controlestations naar een busje of taxi wordt geleid dat je naar het hotel of Olympisch dorp brengt. Welkom in Tokio.

NOODTOESTAND

De sporters moeten vervolgens elke dag een vragenlijst over hun lichaamstemperatuur en gezondheid invullen via de speciale app. Als de lichaamstemperatuur boven de 37,5 graden is, kom je het Olympisch dorp niet in. Ook wordt elke dag een speekselmonster afgenomen. Contact met andere sporters moet worden vermeden, eten doe je op minstens twee meter afstand van anderen. Openbaar vervoer is verboden voor deelnemers, officials of journalisten. Voor de regio Tokio geldt de noodtoestand, de stad gaat na 20:00 uur ’s avonds op slot.

148 CORONAGEVALLEN

Bij het updaten van deze bijdrage, op maandag 26 juli, heeft de organisatie 16 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Drie van die 16 betreft atleten. In totaal zijn er nu 148 coronagevallen vastgesteld. Ook TeamNL blijft niet gespaard: nadat vorige week Candy Jacobs (skateboarder), Reshmie Oogink (taekwondoka), Josy Verdonkschot (roeicoach), Finn Florijn (roeier) en een staflid van de roeiploeg positief werden getest, is nu Jean-Julien Rojer (tennisser) aan de beurt. Met zijn medespeler Wesley Koolhof was terugtrekking uit het dubbelspel onvermijdelijk. 

ATLETIEKPROGRAMMA

De uitzonderlijke omstandigheden ten spijt, vanaf vrijdag 30 juli is het atletiekprogramma van start gegaan. De Nederlandse atletiekploeg telt vooralsnog 43 atleten, 25 vrouwen en 18 mannen. Polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar haakte al af na een positieve test in Nederland, Mike Foppen (5 km-loper) moet nog naar Japan reizen en hoopt zijn twee negatieve PCR-tests nog te halen. Meerkamper Pieter Braun haakte af wegens een blessure, Michel Butter trok zich terug als reserveloper op de marathon.

De mannen starten op 24 onderdelen, de vrouwen op 23 en er is één gemengd onderdeel (nieuw: 4x400m gemengde estafette). Op de website van de Atletiekunie vind je een mooi overzicht van het atletiekprogramma (update: 28/7) gerangschikt per dag, per onderdeel, de deelnemende atleten, de Japanse én Nederlandse tijd. Het vraagt ongetwijfeld iets van je nachtrust, maar er valt de komende weken ongetwijfeld veel te genieten!

Redactie KOR

Je kunt het volledige programma ook hier bekijken.