Vredeslopen, ook over de grens

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond. Arnhem en de Rabo Bridge to Bridge herdenken dit met de Run to Remember Freedom en de Airborne Freedom Trail. In Den Haag is er The Hague Peace Night Run.* Een lijstje met buitenlandse (vredes)lopen op historische grond, sommige nog dit najaar of alvast in de agenda voor volgend jaar.

De Vrede van Münster (Gerard Terborgh, 1648)

Volksbank-Münster-Marathon

De Vrede van Münster is met afstand het belangrijkste vredesverdrag in de Nederlandse geschiedenis. Het werd op 15 mei 1648 gesloten tussen Spanje en de Republiek der Verenigde Provinciën, waarmee een einde kwam aan de Tachtigjarige Oorlog. Met de erkenning als soevereine staat kan de Republiek als kraamkamer van het huidige Nederland worden gezien. Een mooie reden om in het oranje van start te gaan tijdens de Volksbank-Münster-Marathon op 8 september a.s.

Compiègne, 11 november 1918

Paris-Versailles

Op 11 november 1918 werd in het bos van Compiègne, ongeveer 80 kilometer boven Parijs, de wapenstilstand gesloten. Vanaf elf uur in de ochtend werd er niet meer gevochten en kwam er een einde aan La Grande Guerre/The Great War. Het duurde uiteindelijk nog bijna een jaar voordat definitief de vrede werd getekend, met het beroemde Verdrag van Versailles. Op 29 september is Paris-Versailles, ‘La Grande Classique’ over een afstand van 16,2 km.

D-day, Normandië, 6 juni 1944

D-Day Landings Marathon

Voor West-Europa is de invasie in Normandië hét beslissende moment van de Tweede Wereldoorlog. D-day wordt jaarlijks groots herdacht. In de week na 6 juni vinden al meer dan 30 jaar Les Courants de la Liberté plaats. Het hoogtepunt is de D-day Landings Marathon op zondag, met start op het strand en finish in Caen.

In Flanders Field Marathon

Vrede gaat niet zonder herdenken. De veldslagen aan de Somme en rondom Ieper en de dorpen van West-Vlaanderen behoren tot de gruwelijkste in de geschiedenis van de mensheid. Sinds 1928 wordt iedere avond om stipt 8 uur de ‘Last Post’ geblazen bij de Menenpoort. In september vindt jaarlijks de Flanders Field Marathon plaats.

* De Bridge tot Bridge – Run to Remember Freedom vindt plaats op 15 september, The Hague Peace Night Run op zaterdag 21 september.