Hardlopen geluk endorfines

Waarom hardlopen gelukkig maakt

De Vlaming Olivier Verhaege heeft geen uitzonderlijk talent voor hardlopen. Toch bracht hij in 2016 de Spartathlon, de legendarische hardloopwedstrijd over maar liefst 246 kilometer, tot een goed eind. Hoe hij dit deed? Veel trainen. Én door zijn hoofd sterker te maken dan zijn benen.

Liefde voor langeafstandslopen

Olivier trok in 2009 voor het eerst zijn hardloopschoenen aan om toch wat lichaamsbeweging te krijgen (herkenbaar?) en liep een jaar later met pijn en moeite zijn eerste marathon. Ondanks het afzien, was daarmee voor hem de liefde voor het langeafstandslopen geboren. Het bleef niet bij marathons, ook een 6-urenloop en 100-kilometerloop passeerden de revue.

Zijn ultieme doel: het rennen van de legendarische Spartathlon, een hardloopwedstrijd van Athene naar Sparta met een totale afstand van maar liefst 246 kilometer. In zijn boek blikt hij terug op zijn voorbereidingen en de slopende tocht waarin hij de strijd met zichzelf meerdere malen aanging. Want zoals Olivier zelf zegt, heeft hij geen uitzonderlijk talent voor hardlopen, noch het perfecte looplichaam. Met Het hoofd weegt zwaarder dan de benen wil hij iedere hardloper inspireren zijn of haar doel te verwezenlijken. Of het nu gaat om een ultraloop of de eerste keer vijf kilometer.

#Challenge100

Olivier heeft het initiatief #Challenge100 opgericht waarmee hij individuen/gezinnen uitdaagt minstens 100 kilometer in de maand april te (hard)lopen. Meer weten over Olivier’s drijfveren? Lees zijn antwoorden in onze rubriek ‘10 Vragen aan…

Olivier Verhaege, Het hoofd weegt zwaarder dan de benen |Uitgeverij Angèle | ISBN 978 90 223 3612 0 | Paperback | 240 pag. | € 22,50 | Verkrijgbaar in de boekhandel.