Warandeloop Tilburg Michel Butter Khalid Choukoud

Warandeloop: feestweekend in Tilburg

De afgelopen drie dagen stond de Oude Warande in Tilburg op zijn kop. Voor de viering van de 60ste verjaardag van de Loket.nl Warandeloop werden kosten noch moeite gespaard om er een geweldig weekend van te maken. Deelnemers genoten zichtbaar van de entourage en het massaal toegestroomde publiek. Halverwege de zondag werd tevens duidelijk dat er voor het eerst in de geschiedenis van de Warandeloop meer dan 6.000 deelnemers aan de start verschenen, de kers op een toch al hele mooie verjaardagstaart!

Warande by Night

De vrijdagavond vormt sinds enkele jaren de aftrap van de Warandeloop. De entree van Warande by Night werd dit jaar gevormd door een speciale Refugee Gallery. In deze entreehal toonde de 28-jarige Syriër Ammar Alkhatib een selectie van de foto’s die hij het afgelopen jaar maakte in en rond Tilburg. Ammar kwam in oktober vorig jaar aan in Nederland, zonder spullen maar met een grote passie voor foto- en videografie. Hier, bij de Warandeloop, kreeg hij de aandacht die hij als fotograaf en vluchteling verdient.

De Oude Warande was het domein van bijna 1.000 enthousiast uitgedoste en fel aangeklede deelnemers, zij begonnen aan hun Warande by Night. Eenmaal opgesteld in het startvak genoten zij van een professioneel geregisseerde openingsshow met lasers, vlammenwerpers, rookmachines, co2-kanonnen en een Warande by Night-soundtrack.

Na een countdown werden de deelnemers door een enorm confettikanon het bos in geschoten voor hun 2 tot 5 kilometer over het uniek verlichte parcours met het nodige entertainment onderweg. Nadat iedereen veilig en wel de finishlijn was gepasseerd ontstak zich een groot feest in de verwarmde tent, het zou nog lang onrustig blijven in Tilburg.

Van Spaendonck Businessrun

Gelijktijdig met het optrekken van de dauw verzamelen zich op zaterdag al honderden wandelaars voor hun 5, 10 of 16km. De prachtige brede paden in en rond de Oude Warande zorgen in combinatie met het zonnetje voor een mooie wandeltocht. Bij terugkomst troffen de wandelaars duizenden kinderen aan.

Zaterdag namelijk, is volgens traditie de dag van de jeugd. Daarom worden alle tafels en stoelen in de verwarmde tent ingeruild voor attracties en springkussens van partner TimTom Events. Voor en na afloop van hun onderdeel zijn zowel kinderen als ouders hier vrij om te ravotten en helemaal los te gaan. Naast de scholieren komen ook recreanten, jeugdatleten en G-atleten in actie. De dag wordt afgesloten met de deelname van Masters en de B-loop. De estafettes waren een van de hoogtepunten bij de jeugdatleten, dat leverde deze prachtige, pure beelden op.
recreanten-warandeloop_niels-van-de-laarschot

De trimlopen, internationale Crossgala’s en Van Spaendonck Businessrun vormden de hoofdmoot van de laatste dag gedurende dit feestweekend. De trimlopers gaan onder goede omstandigheden als eerste van start voor hun 5 of 10 km. Na afloop van dit onderdeel weet speaker Frans Heffels enthousiast te melden dat er voor het eerst in de geschiedenis van de Warandeloop meer dan zesduizend deelnemers aan de start verschijnen.

De Noor Sondre Nordstad Moen en de Zwitserse Fabienne Schlumpf kroonden zich in het begin van de middag tot de koning en koningin tijdens de internationale Crossgala’s. De 25-jarige Moen wist met een ultieme eindsprint Abdi Ulad uit Denemarken te verschalken. Schlumpf (26) was beduidend sterker dan de rest en had op de meet ruim 3 seconden voorsprong op de nummer twee.

De Nederlandse deelnemers presteerden zeker niet onaardig. Michel Butter en Khalid Choukoud startten voortvarend, Butter dicteerde zelfs de race op overtuigende wijze, maar beide heren kwamen ten val in de Berenkuil en konden een topklassering vergeten.

Ronald Schroer en Jesper van der Wielen kwamen respectievelijk tot een 9e en 6e plek. Bij de vrouwen moest topfavoriete en gedoodverfd winnares Maureen Koster de strijd na ongeveer helft wedstrijd staken. Ze bleek niet voldoende fit te zijn om hier een topklassering neer te zetten. “Cross-rookie” Elizeba Cherono werd knap beste Nederlandse en eindigde op een derde plek. Marcella Herzog (7e) en Ruth van der Meijden (10e) vergezelden Cherono in de top 10. Meer over de internationale Crossgala’s lees je hier.

Na de Van Spaendonck Businessrun en het afsluitende feestje liep de Loket.nl Warandeloop op z’n eind. Een nieuwe stip aan de horizon is zichtbaar: 24, 25 en 26 november volgend jaar: de Loket.nl Warandeloop 2017. Een nieuwe editie die meer dan eens in het teken zal staan van de EK Cross Tilburg 2018. En de organisatie heeft vast en zeker opnieuw de nodige verrassingen in petto.

Wil jij nog even nagenieten van de vele foto’s en filmpjes? Neem een kijkje op www.warandeloop.nl of check de Facebook, Twitter en Instagram van de Warandeloop.