What’s in a name? De Diepe Hel Holterbergloop

Wij van Keep-on-Running.nl zaten al een paar jaar te gniffelen over de naam van deze wedstrijd. Zelf hebben we er nooit aan deelgenomen, maar de naam prikkelt ons om eens wat meer te weten te komen over deze loop met angstaanjagende naam: De Diepe Hel Holterbergloop. Daarnaast wordt het evenement dit jaar gecombineerd met een sportmedisch symposium met als thema Keep on Running. En daar houden wij van.

foto: Joyce Pots

De ‘toeristenweg’

In de jaren tachtig bedachten enkele enthousiaste hardlopers en de wethouder uit Holten om een hardloopwedstrijd over het asfalt, ook wel de “toeristenweg” genoemd, te organiseren. Vanuit Nijverdal werd er door atletiekvereniging Atletics op ingehaakt en in samenwerking werd in 1987 de allereerste editie van de Diepe Hel Holterbergloop georganiseerd. Het ene jaar in Nijverdal, het andere jaar zou de start vanuit Holten plaatsvinden. Dit ging jaren goed, maar op een gegeven moment groeiden de organisaties van beide verenigingen uit elkaar. Eind jaren ’90 werd zelfs besloten de organisatie uit elkaar te trekken. Met een nieuwe commissie waarin beide verenigingen zijn vertegenwoordigd, werd er een nieuwe start gemaakt en zo zal dit jaar de 31ste editie plaatsvinden. De start en finish zal dit jaar in Nijverdal zijn. Want deze wedstrijd is een echt heen-en-weertje.

Foto: Martin Pieters

Droogdalen

Maar hoezo deze naam? We zochten het even op Wikipedia: de Sallandse Heuvelrug is zo’n 150.000 jaar geleden ontstaan in de voorlaatste ijstijd, het Saalien. Toen het ijs oprukte naar dit deel van Nederland, werden rivierafzettingen opgestuwd in hoge stuwwallen, zoals de Sallandse Heuvelrug. Door de aanwezigheid van permafrost in het voorjaar kon smeltwater van de sneeuw niet makkelijk in de ondergrond infiltreren. Het gevolg was dat het water zich ging concentreren in stromen en de ondergrond ging eroderen waardoor de droogdalen gevormd werden. De Diepe Hel is hier een voorbeeld van.

Dit klinkt toch als een spannend verhaal? Nou, dat is het ook!

Deze pittige run met veel hoogtemeters (voor Nederlandse begrippen) is wel volledig geasfalteerd en ziet eruit als een mooie warming-up voor bijvoorbeeld de Zevenheuvelenloop.

Sportmedisch Hardloop Symposium

Dit jaar zal het evenement op zaterdag 27 en zondag 28 oktober plaatsvinden en op zaterdag wordt er door OCON Sportmedische kliniek en ZorgSaam Nijverdal een Sportmedisch Hardloop Symposium georganiseerd voor hardlooptrainers, bootcamp en personal trainers en (sport-)medische professionals met de naam: “ Keep On Running”. Tijdens dit symposium zullen verschillende sprekers je inspireren over de laatste inzichten op het gebied van blessurepreventie. Welke factoren kun je als trainer of paramedicus bij jouw hardlopers beïnvloeden? Kortom: ‘Blessures.. je laat ze liever lopen!’ Sportarts Sanne Hesselink, sportfysiotherapeute Henrieke Krommendijk en sportdiëtiste Titia van der Stelt zullen aan het woord komen en Honoré Hoedt, atletiektrainer en oud-bondscoach van het Nederlands team op de middellange en lange afstand, zal iets vertellen over trainingsopbouw. Er zijn slechts 150 plekken voor dit symposium, dus als je geïnteresseerd bent, moet je je snel opgeven!

https://www.diepehelholterbergloop.nl/nieuwsbericht/eerste-editie-sportmedisch-hardloop-symposium-keep-on-running/

Tekst: Petra Kerkhove