Zeeuwse Hardloop3daagse

Zeeuwse Hardloop3Daagse

Vorig jaar op vrijdag 19 tot en met zondag 21 augustus werd voor de eerste keer de PZC Zeeuwse Hardloop3daagse georganiseerd. Het was een prachtige kans om op een heel bijzondere plaats in Zeeland hard te lopen, en tevens een weekend waarin je pittige trainingsloopjes kon doen voor bijvoorbeeld de Zeeuwse Kustmarathon. 

Dit jaar wordt de driedaagse opnieuw georganiseerd. De opzet wijkt wel af van de eerste editie, maar aangezien de inschrijving nu open gaat, wilde ik toch graag Peet’s Review schrijven over de vorige editie, zodat je snel je keuze kunt maken en kunt inschrijven. Er zijn namelijk slechts 300 plekken ter beschikking.

*Vrijdag: 5 km (onverhard) over het eiland De Haringvreter.  Haringvreter is een eiland gelegen in het Veerse Meer. Het eiland dankt zijn naam aan de vele zeehonden die vroeger op het eiland verbleven en door de lokale vissers ‘haringvreters’ genoemd werden. Het eiland is tegenwoordig grotendeels beplant met bos en bestaat gedeeltelijk uit weidegebied. Het eiland is in handen van Staatsbosbeheer die het eiland beheert.

Het eiland is onbewoond en niet zomaar toegankelijk. Voor het hardloopevenement ging er een klein pontje naar het eiland toe. Op het eiland leven heel veel wilde damherten. Omdat er niet veel mensen tegelijk op het eiland mogen zijn, werden ook de hardlopers in twee groepen gesplitst, waarbij er een vroege groep was en een latere groep.

Omdat het bootje maar 2 keer heen en weer voer, was het belangrijk dat je hem niet miste. Op het eiland stonden 2 dixies en was er een waterpost bij de start en finish. (Dat ook meteen het 2,5 km punt was) Een grote boog was opgezet en er was tijdsregistratie mbv een chip. Omdat het een smal pad was, werd de start gefaseerd met 30 seconden en per 2 deelnemers. Dit was ook om de natuur te beschermen. Helaas waren de herten ernstig van slag door de hardlopers. Hier zie je hoe mooi (en een beetje gevaarlijk) het was.


Bereikbaarheid: zoals zoveel plekken in Zeeland is het zeer lastig om de start te bereiken met het openbaar vervoer. Regel een auto, rijd mee met iemand of trek ruim de tijd uit om op tijd aan de start te staan.

Bij de start stond een tent en een caravan, waarin eventuele spullen konden worden afgegeven. Omdat het een kleinschalig evenement is, gaf dat geen problemen en was het goed geregeld. Hierin kon eventueel ook worden verkleed. Er was geen douchemogelijkheid. Mocht je toch even willen opfrissen, dan was een duik in het Veerse Meer mogelijk.


*Zaterdag: de Hyundai Halve van Westenschouwen

Deze wedstrijd die door de prachtige bossen en het duingebied van Westenschouwen gaat, bestond eigenlijk uit drie rondjes, waarvan er eentje een extra lusje had. Rondjes lopen vind ik persoonlijk nooit zo leuk, maar juist omdat het een afwisselend uitzicht had, vond ik het niet zo erg.

Halve van Westenschouwen

De halve marathon van Westenschouwen was ook toegankelijk voor mensen die niet meededen aan de drie daagse. In Westenschouwen was het secretariaat gevestigd in een lunchboerderij, waar je dus je startnummer kon ophalen. Vanaf daar was het ongeveer 800m naar de start, waar er tenten stonden voor de tasseninname.

De tijdsregistratie was alleen in bruto tijd, daarnaast was de start niet precies aangegeven met een lijn of een boog, dus het was een beetje onduidelijk en wat mij betreft een beetje chaotisch. Mede daardoor was het bij de start nogal dringen en ook heel druk. Tsja… iedereen wilde natuurlijk zo snel mogelijk weg. Na een redelijk recht stuk op verharde ondergrond, duik je de bossen in met redelijke heuvels. Je hoogtemeters kun je als asfaltloper prima maken tijdens deze wedstrijd. Zoals eerder gezegd, het is een wedstrijd met veel lusjes.


Leuk detail: overal onderweg zie je bordjes staan die de route van de Kustmarathon aangeven, want deels komt dit parcours overeen.

Bij de finish kregen de deelnemers van de driedaagse helaas geen medaille. Individuele lopers kregen deze:


Wat ook fijn is aan deze halve marathon, is dat hij geen tijdslimiet heeft. Mocht jouw eerste doel dit jaar zijn dat je een halve marathon wilt finishen, dan is dit een prachtig parcours om lang van te genieten. Meer informatie over deze halve marathon vind je hier.

*Zondag: 10 of 25 km strandloop. Op de zondag van de driedaagse staat nog een pittig onderdeel op het programma, namelijk een strandloop, waarbij je een keuze kunt maken tussen 10 of 25 km. De start en finish zijn bij een strandpaviljoen in Domburg. Voor mijzelf was het tot op de dag zelf onbekend of het ook daadwerkelijk een wedstrijd was. Dat was het! De tijdsregistratie gebeurde met de chip in je startbewijs (je gebruikt alledrie de dagen hetzelfde startbewijs). Het parcours was simpel: gewoon 12,5 km heen over het strand en precies dezelfde weg terug.

Op sommige delen waren vlaggetjes van de Kustmarathon in het zand gestoken, zodat je een soort van stille toeschouwers had die je aanmoedigden.Met goed verzorgde drankenposten en iemand om achter te ‘hangen’ bij tegenwind, was het prima te doen. Ook was het een goede training om tussendoor de paalhoofden te lopen.

Bij de finish kreeg je de medaille uitgereikt en een leuk gevulde goodiebag, dat zelf een koelkasten was. Daarin zat een grote bak mosselen en allerlei leuke gadgets van de Provinciale Zeeuwse Courant. Aansluitend was er een mosselparty op het strandpaviljoen.  Hier werden de winnaars en winnaressen gehuldigd.

Trainingsweekend

De Zeeuwse Hardloopdriedaagse is een leuk trainingsweekend, zeker als je doel de Zeeuwse Kustmarathon is. Het is kleinschalig, waardoor je snel in contact komt met andere lopers. Verwacht geen grote hordes toeschouwers bij de evenementen, want aan de sfeer wordt geen aandacht besteed.

De volgende editie, waarvoor je je nu kunt inschrijven, zal niet over de Haringvreter gaan. (Ik denk dat de herten te hard zijn geschrokken) maar er zal een tijdloop zijn over de Neeltje Jans. Dat is de plek waar de Tour de France finishte een paar jaar geleden. Ook is dat een deel waar je loopt tijdens de marathon.

Er is voor de deelnemers een speciaal arrangement op een kampong te regelen voor de overnachtingen.

Peet’s Review:

Bereikbaarheid: ⭐️
Parcours: ⭐️⭐️⭐️ ( helaas is er per dag veel te zien van hetzelfde (elk onderdeel kent ‘rondjes’ maar wel prachtige en afwisselende natuur.
Sfeer: ⭐️ (die moet je zelf maken met de mede deelnemers)
W.c’s: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Kleedruimte: –
Tasseninname: ⭐️⭐️
Drukte: ?? (alleen bij de Halve van Westenschouwen)
Algemeen: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Website

Als je goed voorbereid aan de start wil verschijnen van de Kustmarathon, dan raad ik dit weekend je zeker aan!

Tekst: Petra Kerkhove