Zo behaal je je loopdoelen makkelijker!

Gewoon een rondje hardlopen is natuurlijk heerlijk, maar je hebt vast ook wel bepaalde doelen die je met het lopen wilt bereiken. Ik heb altijd wel een of meerdere doelen voor ogen, of het nou het wegwerken van een beginnend bierbuikje is of het lopen van een marathon. Maar het behalen van doelen, hoe klein ook, kan lastig zijn. Onderstaande tips hebben mij tot nu toe altijd enorm geholpen, hopelijk helpen ze jou ook!

1. Definieer je gewenste resultaat

Het klinkt logisch, maar dat maakt het niet minder belangrijk om in gedachten te houden: definieer tot in detail wat je wilt behalen. Het is heel lastig om een doel te behalen dat je niet kan zien. Dat is alsof je geblinddoekt gaat darten, dat werkt niet. Stel, je doel is ‘fitter worden’. Dat kan van alles betekenen, van vijf kilo afvallen tot je PR op de tien kilometer verbeteren tot stoppen met roken. Hoe kan je van jezelf verwachten dat je een bepaald doel behaalt, als het doel vaag is? Door het doel dat je wilt behalen heel duidelijk te definiëren, wordt het al een stuk reëler om het te behalen.

2. Creëer een positieve druk rondom het doel

Jezelf een bepaalde druk opleggen klinkt misschien negatief, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Druk kan juist inspirerend werken om een bepaald doel, zoals het uitlopen van een marathon, te bereiken. Een manier om jezelf druk op te leggen is bijvoorbeeld door je doel aan iedereen die het maar horen wil te vertellen. Niemand houdt ervan om niet aan een verwachting te voldoen, dus door een verwachting rondom je doel te creëren houd je jezelf scherp en gemotiveerd om je doel te bereiken.

3. Bepaal een einddatum voor je doel

Door voor jezelf te bepalen wanneer je een bepaald (hardloop)doel bereikt wil hebben, zorg je ervoor dat dit doel prioriteit krijgt. En dat zorgt ervoor dat je er mee aan de gang gaat. Als je bijvoorbeeld een bepaalde afstand wilt lopen, schrijf je dan in voor een wedstrijd. Dan moet je wel!

4. Geniet van het proces

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die mij enorm helpt bij het behalen van mijn hardloopdoelen. Het gaat niet alleen om het moment dat je het doel behaalt, maar juist ook om de weg ernaartoe. Sta stil bij tussentijdse successen, wees trots op jezelf om het feit dat je ergens naartoe aan het werken bent en geniet ervan!

­—————————————————————————————————————–

Hi! Ik ben Job Pennekamp, een 28-jarige hardloper en schrijver. Deze passies breng ik graag samen. Op mijn blog deel ik mijn hardloopavonturen en schrijf ik ook regelmatig meer inhoudelijke stukjes met tips & tricks over hardlopen. Ook heb ik een hardloopboek geschreven, dat ‘Nooit meer bananen’ heet en waarin ik je van A tot Z meeneem in hoe ik het lopen van een marathon heb ervaren. Dit boek is zowel te koop in de webshop van Keep-on-Running.nl als op mijn eigen site. Enjoy!