Zware JKM 2014

De Jan Knippenberg Memorial begon voor ons al een jaar geleden. Om precies te zijn direct na de organisatie van De Zestig van Texel in 2013. Beide wedstrijden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De één in de even (JKM) en de ander in de oneven jaren (De Zestig). Inmiddels vragen velen zich af waarom we dit niet elk jaar kunnen organiseren. Nu het circus rond de JKM achter de rug is staat het volgende evenement alweer te wachten. Gisteren was de eerste vergadering. De Zestig van Texel 2015 dient zich aan. Dat belooft wat.

Beide evenementen zijn volwassen geworden en kunnen groeien. De Zestig is de grootste ultrawedstrijd van Nederland samen met de RUN in Winschoten. De JKM heeft het langste strandparcours ter wereld en verdiend een méér internationale uitstraling. De prestaties van de deelnemers staan niet altijd in verhouding met de aandacht die ze hiervoor krijgen van het grote publiek. De tijd dat ze voor gek verklaard werden ligt gelukkig in het verleden. Bij de JKM was ik dit keer mede-organisator en natuurlijk had ik de kans om van dichtbij een verslag op te tekenen. Dat begint op het moment dat ik wegrijd vanaf Texel op Goede Vrijdag 18 april richting het AFAS Stadion van AZ in Alkmaar voor een interview met Fred Segaar. Het bijzondere van die dag was dat tevens Marco van Basten bekend maakte trainer te worden van AZ. Hieronder mijn verslag van een mooie 24 uur langs de Nederlandse kust.

1-AFAS-stadion

San Marco komt naar Alkmaar spookt door mijn hoofd. Het is bijzonder om te beseffen dat ik morgen rond dit tijdstip de hele Nederlandse Kust op en neer ben gereisd. Met allerlei omwegen een slordige 500 kilometer in 24 uur. Bij Fred Segaar hebben we het over de beweegredenen van een ultraloper en natuurlijk over het boek ‘De Mens als Duurloper’ uit 1987. Daarnaast gaan we natuurlijk dieper in op de Jan Knippenberg Memorial die vanavond om 00.00 uur start in Hoek van Holland. Het is toch fijn dat een journalist de tijd neemt om achter iemands beweegredenen te komen in een diepte-interview. Zeker in deze gehaaste fragmentarische tijd waarbij de social media bepaalt of je wel of niet leuk bent. Al kun je de social media natuurlijk ook inzetten om het tegendeel te bewijzen.

2-RTV-Weekendspits

SAN MARCO KOMT NAAR ALKMAAR

The Hookers
Na het leuke interview reis ik door naar Hoek van Holland richting rugbyclub ‘The Hookers’. Hier is om 22.00 uur de boekpresentatie van Mark Hilberts. Mark heeft een roman geschreven over een hardloper die van Hoek van Holland naar Den Helder loopt. Deze hardloper krijgt steeds herinneringen terug over zijn donkere verleden en geeft ze een plekje tijdens het lopen over het strand. Mark is geïnspireerd door de loopfilosofie van mijn vader al heeft hij hem persoonlijk niet gekend. Vanavond reikt hij het eerste exemplaar aan mij uit. Wat een eer. Bij ‘The Hookers’ zijn veel oude bekenden waaronder Wim Verhoorn, Martien Baars, Henri Thunnissen, Mark de Boer (mét dochter), Remco Schellingerhout, Frits Beer, Björn Paree, Vincent Kalkman, Rut Zoutman, Erik van Leeuwen, Esther Devilee, Peter Witkam, Frans van Leeuwen, Vivian Ruijters, Christine Toonstra, Dennis Kaspori en ga zo maar door. Een hele mond vol. Ook het voltallige team van OSG De Hogeberg is er bij. Waaronder Henk de Vries, Piet Postma met zoon Robbert-Jan, Erwin van der Linde, Jeroen Plag en André van der Vliet. Mooi om al die betrokkenheid te zien.

3-Esther-Devilee

Start JKM
Na de boekpresentatie van Mark Hilberts volgt de voorstelronde door Henri Thunnissen waarna we naar de start gaan aan de boulevard van Hoek van Holland. Vannacht rijd ik mee in de ‘Berecamper’ van Texelaar Frits Beer. We nemen de bagage mee van alle lopers richting Den Helder alsmede de prijzen. Daarnaast fungeren we als communicatie- en opvangauto langs de Nederlandse kust. Bij de verschillende starts zal de wagen ook dienen als mobiele geluidsinstallatie. Dat is handig bij het speakeren en informeren van de deelnemers. Na het startschot door Wim Verhoorn gaan we op weg naar Scheveningen. Onze eerste stop. Hier zie ik alle lopers passeren. Pieter Mans ligt dan al aan de kop en zal dat de rest van de wedstrijd blijven doen. Esther Devilee loopt in trance voorbij de strandafslag en wordt snel de goede kant op gewezen door Henri Thunnissen. Gelukkig maar.

4-Scheveningen

Huis ter Duin
De volgende stop Is Noordwijk aan Zee nabij Huis ter Duin. Altijd een memorabele plek. De wind is gemeen noord geworden en het is begonnen met regenen. Gelukkig hebben de vrijwilligers van AV Rijnsoever een heerlijke verzorgingspost ingericht. Herkenbaar aan een vuurkorf en de BBQ-lucht die ervandaan komt. Net op tijd voor het eerste estafette-team van OSG De Hogeberg arriveer ik. In de verte zie ik een schip dat bezig is met een vooroeversuppletie. Zij werken ook ’s nachts door. Net als de lopers van de JKM. Af en toe schijnt het zoeklicht onze kant op. Rond 05.00 uur passeren hier de laatste lopers en de wind gaat liggen. De volgende stop voor ons in restaurant Sea You in Velsen-Noord. Hier is ook de start van de halve JKM. Oud-organisator Dick de Waal Malefijt geeft het startschot. Ik ontmoet Simon Bos en Cees Olsthoorn die ik al heel lang ken. Pieter Mans kwam hier al rond zes uur ’s ochtends door. Zo vroeg dat de eigenaar van restaurant Sea You persoonlijk het hekje voor hem opendeed. Gelukkig maar.

12-Sea-You

Sea You
Inmiddels zie ik ook Raymond Pikee op en neer varen met zijn rubberboot. De lopers zijn enthousiast over de overtocht over het Noordzeekanaal. Ik besluit Raymond te helpen en vaar een aantal keer met hem over. Mijn gevoel zegt dat dit de beste oplossing is voor het ‘sluizenprobleem’ waar wij als organisatie altijd tegenaan liepen.

10-Overtocht

RAYMOND PIKEE VERZORGT DE OVERTOCHT

Start Halve JKM
Vlak voor de start van de halve JKM komt gelukkig ook Esther Devilee nog door. Golfsurfers kijken verbaasd wanneer zij voorbijkomt. Vastberaden loopt zij door naar Den Helder. Finishen zal ze! Na de start van de halve vertrekt het hele circus door richting Den Helder. De ‘Berecamper’ zit nog even vast in het zand maar wordt gelukkig los getrokken door een bulldozer. In één ruk rijden we door naar Den Helder waar de OSG Teams snel zullen finishen. Rond 11.30 uur komen ze aan. Snel gevolgt door Pieter Mans, de winnaar van de hele JKM. De halve JKM wordt gewonnen door Jan Muller en Anita Joziasse. Esther Devilee volbrengt ook de hele JKM in meer dan 17 uur. Dat zal haar een worst wezen. Ze heeft Den Helder gehaald. De reis volbracht en dát is belangrijk.

175-Rut-Zoutman-JKM-2014

Finish
Een diepe buiging voor alle vrijwilligers en betrokken deelnemers is op zijn plaats. Alsmede voor de ‘Vrienden van de JKM’. Er ligt een goede basis voor de toekomst met een uitdagend parcours. Van Pier tot Pier van De Hoek naar Den Helder over het langste strand van de wereld. Dat is gewoon schitterend. Keep on Running!

17-Janine-Timmer

Uitslag JKM 2014
Hele JKM 125 km (M)
Pieter Mans 11.22.25 uur

Hele JKM 125 km (V)
Esther Devilee >17.00.00 uur

Halve JKM 60 km (M)
Jan Muller 4.47.35 uur

Halve JKM 60 km (V)
Anita Joziasse 5.27.00 uur

15-Pieter-Mans-winnaar

Officiële uitslag JKM 2014
http://www.uitslagen.nl/uitslag?id=2014041904150

Foto’s Björn Paree
https://www.flickr.com/photos/runoutofhell/sets/72157644218605593/

Foto’s Erik van Leeuwen
http://www.erki.nl/pics/main.php?g2_itemId=92130

Foto’s Cees Olsthoorn
https://www.dropbox.com/sh/aapyloc3wfvbqk3/_zy32Edlfs

Filmpje OSG De Hogeberg
http://www.youtube.com/watch?v=AcpCtwCj268

20-Berecamper-2

Link radioverslagen RTV NH
NH Spitsnieuws 17 april Aart van Eldik 18:17
http://www.rtvnh.nl/uitzending-gemist/radio/495/58256/NH+Spitstijd

NH Weekendspits 18 april Fred Segaar 17:00 tot 18:30 uur
http://www.rtvnh.nl/programma/509/NH+Weekendspits

NH Sport 18 april Rob Wtenweerde 22:30 uur
http://www.rtvnh.nl/uitzending-gemist/radio/511/58277/NH+Sport

NH Sport 19 april Rob Wtenweerde 17:14 uur
http://www.rtvnh.nl/uitzending-gemist/radio/511/58285/NH+Sport

155-Joop-K.

Link naar de officiële website van de JKM www.janknippenbergmemorial.nl

Link boek Mark Hilberts www.hoekvanhollanddenhelder.nl

55-Wendy-uit-Katwijk

Mikel Knippenberg april 2014